TELESCOPEN VAN VROEGER
Van de 17e t/m 20e eeuw

Astro-foto's

Op deze pagina is een min of meer willekeurige selectie van mijn eigen astro-foto's te zien. Het begon ooit in 1975 met de allereerste opname van een deel van de sterrenhemel met een Beirette IB, destijds de voordeligste camera met een zogenaamde B-instelling. Een Ilford 27Din (=400 ASA) film er in en hup beginnen maar. Mijn allereerste opname bleek gelijk een bijzondere, want (onbedoeld) fotografeerde ik de beroemde Nova Cygni 1975 in sterrenbeeld Zwaan, juist op het moment dat de Nova op zijn helderst was. Dat was op 29 augustus 1975 omstreeks 22:00 uur. Daarmee was ik zelfs één van de vroegste waarnemers, ware het niet dat ik die sterrenhemel nog totaal niet kende, dus mij was het niet opgevallen. Een dag later, toen het nieuws van de Nova bekend werd, was ik natuurlijk gelijk enthousiast over mijn eerste opname. Detail: de camera kon ik kopen nadat ik een week in de poffertjeskraam op de kermis van Middelburg had gewerkt voor een bedrag van twee gulden per uur.....

Nadat ik in de jaren '80 en '90 het waarnemen op een zeer laag pitje had gezet (nog wel zons- en maansverduisteringen gefotografeerd) pakte ik in 1999 het 'imagen' weer op. Aanleiding was de totale zonsverduistering van 11 augustus van dat jaar. In de jaren daarna, tot op de dag van vandaag ben ik fanatiek doorgegaan met fotograferen. Mijn 'skills' werden langzaam beter, maar vooral door de komst van de digitale fotografie werd er steeds meer mogelijk. Nu maak ik de meeste foto's van objecten uit het zonnestelsel gewoon vanuit mijn achtertuin. Voor deepsky-fotografie reis ik naar Oostkapelle waar ik de beschikking heb over een goed uitgeruste sterrenwacht op een donkere plek. Die sterrenwacht is van stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg waar ik als vrijwilliger werkzaam ben. Mooie beloning voor het werk.

Omdat we in Nederland helaas steeds meer last krijgen van lichtvervuiling (over 20 jaar zijn er mogelijk helemaal geen sterren meer te zien vanuit ons land...) reis ik zo nu en dan met een groepje gelijkgestemden af naar lichthindervrije plekken. In onderstaand album zijn bijvoorbeeld ook foto's opgenomen die ik vanuit Namibië (2023) maakte.